Dorothy Snot | Κέντρο Προσχολικής Αγωγής

Αρχή Η δουλειά μας Αρθρα μας για την εκπαίδευση Αρθρα μας για την εκπαίδευση - Dorothy Snot | Κέντρο Προσχολικής Αγωγής
Μου έλεγε ο Mike, ένας σπουδαίος τύπος από την Ουαλία, στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιχνιδιού που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Μάιο: «John, αν πεις σε ένα παιδί στη χώρα μου "βγες και παίξε ελεύθερα στον δρόμο", θα σου πει "δεν μπορώ, απαγορεύεται".

Φυσικά δεν απαγορεύεται - αλλά βλέπεις πόσο βαθιά η σύγχρονη κουλτούρα έχει πολεμήσει το ελεύθερο παιχνίδι; Διότι όλοι, σχολεία και κοινωνία, θέλουν να κρατάνε τα παιδιά ασφαλή και ελεγχόμενα, πίσω από μια οθόνη».

(διαβάστε όλο το άρθρο μας στο protagon.gr) Διαβάστε περισσότερα...
"....Αφού το κάνουμε λοιπόν, γιατί καλέσαμε στο σχολείο μας έναν playworker σαν τον Meynell; μα, για να μας βοηθήσει να διερευνήσουμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε τα όρια μας. Πόσο μπορούμε ακόμη να επεκτείνουμε την ακτίνα του παιχνιδιού σε βάρος της εκπαιδευτικής δομής, που μοιραία πρέπει να έχουμε.

Διότι, κακά τα ψέματα: in principle, η έννοια παιχνίδι αντιτίθεται στην έννοια σχολείο!...."

(πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το άρθρο)
Διαβάστε περισσότερα...
Στην χώρα μας, η προσχολική αγωγή είναι από τα πλέον υποτιμημένα εκπαιδευτικά πεδία.

Στο συλλογικό υποσυνείδητο της πλειοψηφίας, καλή προσχολική εκπαίδευση ίσον φυσικός περιορισμός των παιδιών σε χώρο με φανταχτερά χρώματα και πολλά ακίνδυνα παιχνιδια, όπου τα παιδιά παρακολουθούν μια σειρά από κατευθυνόμενες δράσεις με κύριο στόχο την διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας και τον εύκολο εντυπωσιασμό των γονέων (εξ’ ου και ο τραγικός όρος «παιδικός σταθμός»).
 
Διαβάστε περισσότερα...
Toν Μάιο του 2014 δώσαμε μια συνέντευξη στην LIFO, όπου μιλήσαμε για το σχολείο μας και για την εκπαιδευτική μας φιλοσοφία. Ολόκληρη την συνέντευξη αυτή μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.
 
Διαβάστε περισσότερα...
από την Ειρήνη Λιθοξοπούλου --
παιδαγωγό στο τμήμα προ-προνηπίων της Dorothy Snot --

Μετά από μια πολύ δημιουργική, μοναδική και γεμάτη όμορφες στιγμές χρονιά, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη, που σίγουρα δεν θα είναι ίδια, που σίγουρα θα είναι μοναδική και διαφορετική από τις προηγούμενες και τις επόμενες.

Και αυτό γιατί κάθε χρόνο, αλλάζουμε όλοι. Διαβάστε περισσότερα...
από την Τζένη Διαμαντοπούλου --
παιδαγωγό στο μεταβρεφικό τμήμα της Dorothy Snot --

Για μένα, το να εργάζομαι σε έναν τέτοιο χώρο είναι ένα προσωπικό στοίχημα και μια καθημερινή πρόκληση. Πρόκληση, να ξεφύγω από τα στερεότυπα μέσα στα οποία έχω μεγαλώσει και να μπορώ να ΑΚΟΥΩ.
Διαβάστε περισσότερα...
από την Χαριτίνη Σταυρουλάκη --
δακάλα στο προνηπιακό τμήμα της Dorothy Snot --

Κάθε χρονιά, κάθε καινούρια χρονιά είναι για όλους μας ένα ταξίδι, με άλλους ανθρώπους, άλλους σκοπούς και συνεπώς διαφορετικά κίνητρα και ερεθίσματα.
Αυτό είναι βέβαια η ευλογία αυτής της δουλειάς που σε κάνει να μην τη “βαριέσαι” ποτέ. Διαβάστε περισσότερα...
από την Αναστασία Κουρούμπαλη --
παιδαγωγό στο βρεφικό τμήμα της Dorothy Snot --

Κατά αρχάς θα ήθελα να πω κάτι που θα φανεί τετριμμένο όμως για μένα είναι η αλήθεια και οφείλω να την πω.
Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι σε έναν χώρο που εκτιμώ, με εκτιμούν και μου δίνουν χώρο να εκφρασθώ και να δράσω ελεύθερα.
Αυτό βοηθά πολύ στην καλύτερη επικοινωνία και στην όρεξη για δουλειά με φαντασία.
 
Διαβάστε περισσότερα...
από την Ιωάννα Ελευθερίου --
παιδαγωγό στο τμήμα των προ-προνηπίων της Dorothy Snot --

Η ομάδα των προπρονηπίων αποτελείται από παιδιά 3 έως 4 ετών. Στα παιδιά της ηλικίας αυτής, κυριαρχεί η φαντασία, η ανάγκη για κοινωνικότητα, τα έντονα συναισθήματα και φυσικά η έντονη δραστηριότητα.


 
Διαβάστε περισσότερα...
spyridoula2
από την Σπυριδούλα Πάτουνα --
παιδαγωγό στην Dorothy Snot --

Η ώρα της μουσικής μπορεί να ξεκινήσει με την ερώτηση προς τα παιδιά «τι είναι μουσική». Μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή μια συζήτηση, αξιοποιώντας το γεγονός ότι Μουσική είναι ο οποιοσδήποτε ήχος. Από το χτύπημα ενός μπουκαλιού μέχρι το τίναγμα μιας μαξιλαροθήκης. Έτσι λοιπόν, μπορούμε αρχικά να «παίξουμε» με τους ήχους.
Διαβάστε περισσότερα...
από την Τάνια Μούτσιου --
παιδαγωγό και συνοδό σχολικού στην Dorothy Snot --

Η πρώτη μου χρονιά στο σχολείο Dorothy Snot.
Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί. Ήταν μια χρονιά που τα είχε όλα· αγάπη προς και από τα παιδιά, δημιουργική διάθεση, γνώση, καινούριες εμπειρίες, ανυπομονησία για μεγαλύτερη συμμετοχή, ενθουσιασμό, χαμόγελα αλλά και απογοήτευση και δυσκολίες. Όλα απολύτως φυσιολογικά.
 
Διαβάστε περισσότερα...
από την Ευαγγελία Ντέκα --
παιδαγωγό στο μεταβρεφικό τμήμα της Dorothy Snot --

Μεταβρεφικό τμήμα: Τι σημαίνει αυτό;;;;

Σημαίνει πως μιλάμε για παιδιά δύο με τριών ετών
Σημαίνει πως μιλάμε για παιδιά που μπορεί να μην έχουν ξαναπάει σχολείο
Σημαίνει πως μιλάμε για παιδιά που συνήθως δεν έχουν ακόμη μεγάλη επαφή με άλλα παιδιά, καθώς οι κύριες συναναστροφές τους είναι με άτομα από το άμεσα οικογενειακό περιβάλλον.

Σημαίνει πως μιλάμε για παιδιά που βρίσκονται στο εγωκεντρικό στάδιο.
 
Διαβάστε περισσότερα...

από την Νεφέλη Μάμαλη --
δασκάλα στο τμήμα προνηπίων της Dorothy Snot --

Ξεκινώντας μια καινούργια χρονιά, είναι σαν να ξεκινάει ένα καινούργιο ταξίδι με άγνωστο προορισμό.
Λέω άγνωστο προορισμό, γιατί η κάθε ομάδα παιδιών είναι διαφορετική. Έχει την δική της δυναμική, βάζει άλλους στόχους κάθε φορά ανάλογα με το τι ζητάει η ομάδα, τι θέλουν τα ίδια παιδιά.
Έτσι, γαντζώνεσαι απ’ αυτό και προχωράς……
 
Διαβάστε περισσότερα...
από την Σταυρούλα Γαούτση --
νηπιαγωγό της Dorothy Snot --

Σκοπός μας στο νηπιαγωγείο, κάθε χρονιά, είναι να δημιουργήσουμε ένα μαθησιακό περιβάλλον με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε παιδιού.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, αποδεκτά και ξεχωριστά και έτσι με τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό του καθημερινού προγράμματος και ορίζουν τα ίδια την διαδικασία μάθησης τους.
 
Διαβάστε περισσότερα...

από την Κλαίρη Χατζηνικολάου --
δασκάλα αγγλικών στην Dorothy Snot  --


Μετά το τέλος μιας δημιουργικής χρονιάς είμαστε έτοιμοι για την αρχή της επόμενης.
Δεν βλέπω την ώρα να ξανασυναντήσω τους παλιούς μας μαθητές όπως επίσης περιμένω με μεγάλη αγωνία να γνωρίσω τους νέους!
 
Διαβάστε περισσότερα...
Tην εβδομάδα που μας πέρασε, το σχολείο μας συμμετείχε στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιχνιδιού που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την IPA (International Play Association).

Eκεί, μιλήσαμε στην διεθνή κοινότητα για όσα κάνουμε στο σχολείο μας και για το play-based learning, γενικότερα. Mπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για όλο αυτό, πατώντας έδω.
 
Διαβάστε περισσότερα...

Επισκεπτόμαστε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα σχολείο για πολύ μικρά παιδιά.

Τι πρέπει να προσέξουμε, πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα;

Ποια είναι κάποια από τα διαφορετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα σχολείο που εστιάζει, όχι στο φαίνεσθαι, αλλά στην ουσία της εκπαίδευσης;

Διαβάστε περισσότερα, εδώ.


 
Διαβάστε περισσότερα...
Σελίδα 1 από 2