Dorothy Snot | Κέντρο Προσχολικής Αγωγής

12.08.2014

Welcome Back To School!

Κατηγορία Να μαθαίνουμε

από την Κλαίρη Χατζηνικολάου --
δασκάλα αγγλικών στην Dorothy Snot  --


Μετά το τέλος μιας δημιουργικής χρονιάς είμαστε έτοιμοι για την αρχή της επόμενης.
Δεν βλέπω την ώρα να ξανασυναντήσω τους παλιούς μας μαθητές όπως επίσης περιμένω με μεγάλη αγωνία να γνωρίσω τους νέους!
 

Στο σχολείο μας τα αγγλικά ξεκινούν γύρω στο τέλος του Σεπτέμβρη και έχουμε με πολλά πράγματα να καταπιαστούμε!
Πάντα με οδηγό τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τα θέλω των παιδιών, αρχίζουμε με προετοιμασίες της γιορτής Halloween στις 31 Οκτωβρίου.
Αυτή η γιορτή έχει πλέον καθιερωθεί στο σχολείο μας κι έπαιρναν μέρος έως πέρυσι μόνο οι μαθητές του νηπιαγωγείου. Φέτος, βλέποντάς την απήχηση που έχει, θα συμμετάσχουν όλες οι τάξεις πλην του βρεφικού και μεταβρεφικού. Είναι κάτι που περιμένουν τα παιδιά με μεγάλη χαρά ανυπομονησία. Κάποια από τα μιρκότερα εξέφρασαν έντονα αυτή την επιθυμία, αντικρίζοντας το περσινό μας νηπιαγωγείο μασκαρεμένο να τριγυρνά στους διαδρόμους.....

Το σκάλισμα της κολοκύθας, το ψήσιμο της κολοκυθόπιτας (συνταγή της γιαγιάς) οι μάσκες, οι στολές , το κέρασμα είναι το πιο όμορφο καλωσόρισμα. Ένας ξεχωριστός τρόπος οι νέοι μαθητές να γνωρίσουν το «μάθημα» των Αγγλικών και οι πιο παλιοί να ξεκινήσουν τον καινούριο κύκλο με ενθουσιασμό.

Από 'κει και ύστερα, συνεχίζουμε την σχολική χρονιά ακολουθώντας, είτε το βασικό παιδαγωγικό πρόγραμμα συνδυαστικά, είτε την ανάγκη των μαθητών να ασχοληθούμε με διαφορετικές θεματικές ενότητες (projects) τις οποίες οι ίδιοι έχουν διαλέξει.

Μην ξεχνάμε ότι, όταν ένα παιδί κατακτά γνώσεις αβίαστα και με φυσικό τρόπο, αποκτά αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητες του. Aντίθετα, όταν τo πιέζουμε και του επιβάλλουμε πράγματα να μάθει με το έτσι θέλω, τότε χάνεται όλο του το ενδιαφέρον και η διαδικασία της μάθησης γίνεται αβάσταχτη ταλαιπωρία.

Η εκμάθηση των Αγγλικών γίνεται μέσω παιχνιδιού. Το παιδί εκείνη την ώρα αισθάνεται ανεμελιά και ασφάλεια παίζοντας με τους συμμαθητές του, έτοιμο να πάρει ρίσκα.

Μέσα από ένα τραγούδι, που θα του αρέσει ο ρυθμός και θα είναι εύκολο να το θυμάται για να το σιγοτραγουδά παρέα με τους φίλους του.
Μέσα από την ανάγνωσή ενός βιβλίου, που θα το συνεπάρει και θα προσπαθήσει να κατανοήσει καινούριες λέξεις από τα συμφραζόμενα ή από τις εικόνες. Μέσα από την μαγειρική, όπου με μεγάλη προσήλωση θα παρακολουθήσει τις οδηγίες εκτέλεσης της συνταγής χωρίς λάθη (τι να το κάνω αν δεν τρώγεται).....  
Μέσα από τον πειραματισμό, όταν θα θέλει ανακαλύψει πράγματα για το πως λειτουργεί ο κόσμος και να μοιραστεί πρώτο τις ιδέες του για την επίλυση κάποιου προβληματισμού.
Μέσα από την ζωγραφική, την ώρα που αποτυπώνει τα συναισθήματά ή τις σκέψεις του πάνω σε ένα χαρτί.

Μέσα δηλαδή από δραστηριότητες που θα του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις και να ικανοποιήσει την έμφυτη περιέργειά του.

Στόχος μας δεν είναι να μάθουν τα παιδιά να μιλούν την Αγγλική, άπταιστα. Στόχος είναι να θέσουν τις πρώτες βάσεις, να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους με ξένες λέξεις ή προτάσεις .

Κια προπάντος, να αγαπήσουν την γλώσσα και την εξερεύνηση του καινούριου στην ζωή τους!

Πιο αναλυτικά για το τι ακριβώς προσπαθούμε στην κάθε τάξη, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:

Προ-προ νήπια

Τα παιδιά, αν και μόλις τριών, έχουν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν Αγγλικά. Το μάθημα δεν γίνεται φυσικα σαν μάθημα - αλλά σαν παιχνίδι. Αρχικά τα βλέπεις να καταφέρνουν σιγά σιγά να ξεχωρίζουν κάποιες λέξεις στα Αγγλικά, μετά να τις κατανοούν και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιούν. Ίσως όμως και όχι.
Δεν έχει σημασία, γιατί ο πρωταρχικός στόχος είναι να παίξουν τα παιδιά και η ώρα των Αγγλικών να είναι διασκεδαστική και δημιουργική. Είναι η πρώτη τους επαφή και είναι πολύ σημαντικό η όλη εμπειρία να είναι θετική, να χαίρονται όταν έρχομαι να τα πάρω να πάμε στην τάξη μας.
Από αυτό θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα αγαπήσουν τη ξένη γλώσσα και με προθυμία θα συμμετέχουν σε όποια δραστηριότητα. Άρα, και μόνο αν το παιδί θα θέλει να πάρει μέρος έστω και σε ένα παιχνίδι αγγλικών, είναι πολύ σπουδαίο.

Προνήπια

Τα προνήπια μας έχουν πια μεγαλώσει αρκετά. Έχουν ακόμα πιο έντονη την επιθυμία να μάθουν καινούρια πράγματα με σύμμαχο την φαντασία τους. Κάθε φορά ξεκινάμε με ένα θέμα και φτάνουμε να ασχολούμαστε με κάτι εντελώς διαφορετικό στο τέλος. Εξερεύνηση, ανακάλυψη, ανατροπή είναι τα βασικά συστατικά. Σε αυτό το στάδιο τα παιδιά θα καταφέρουν να κατακτήσουν στοιχειώδες λεξιλόγιο μέσα από τραγούδοιστορίες, πειράματα, παιχνίδια και άλλα πολλά. Θα είναι σε θέση με ευκολία να καταλαβαίνουν όταν κάποιος τους μιλά και να ανταποκρίνονται είτε με λέξεις ή με πράξεις.

Νήπια

Στο νήπιο πια τα παιδιά είναι έτοιμα να αποκτήσουν γερές βάσεις. Είναι πλέον σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή της γλώσσας, άρα και πιο εύκολο να αφομοιώσουν την όποια καινούρια γνώση. Μαθαίνουν πως να επικοινωνούν, να ρωτούν και να απαντούν στα αγγλικά. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι σε θέση να εκφράζουν τις σκέψεις τους, έως ένα βαθμό. Το μάθημα των Αγγλικών εδώ γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε συνδυασμό με το βασικό τους παιδαγωγικό πρόγραμμα, ότι τα ίδια τα παιδιά δηλ. έχουν επιλέξει να δουλεψουν την συγκεκριμένη εποχή.

Ερευνητικά, οργανωτικά επίμονα σε αυτή την ηλικία, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα κίνητρο - και μετά μαζί τους μπορείς να κάνεις τα πάντα! Με δραστηριότητες που εναλλάσσονται διαρκώς ώστε να παραμένει το ενδιαφέρον τους ζωντανό, μας εκπλήσσουν με τις δυνατόττες τους, κάθε φορά....


 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 13:31 Εκτύπωση E-mail