Dorothy Snot | Κέντρο Προσχολικής Αγωγής

Αρχή Μας αρέσει Να μαθαίνουμε Κάθε χρόνο, αλλάζουμε όλοι
18.08.2014

Κάθε χρόνο, αλλάζουμε όλοι

Κατηγορία Να μαθαίνουμε
από την Ειρήνη Λιθοξοπούλου --
παιδαγωγό στο τμήμα προ-προνηπίων της Dorothy Snot --

Μετά από μια πολύ δημιουργική, μοναδική και γεμάτη όμορφες στιγμές χρονιά, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη, που σίγουρα δεν θα είναι ίδια, που σίγουρα θα είναι μοναδική και διαφορετική από τις προηγούμενες και τις επόμενες.

Και αυτό γιατί κάθε χρόνο, αλλάζουμε όλοι.
Εμείς, που ο κάθε χρόνος προσθέτει πάνω μας εμπειρίες, που στο τέλος κάθε χρονιάς αξιολογούμε την πορεία της και κρατάμε ή αλλάζουμε πράγματα. Τα παιδιά, που είναι διαφορετικά, με διαφορετικά ενδιαφέροντα, οικογένειες,σχέσεις, προτιμήσεις. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές λοιπόν, κάθε μα κάθε χρόνο, από όλες τις πλευρές.

Αρχικός στόχος μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας. Γνωριμία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας με παιχνίδια γνωριμίας και εξοικοίωσης. Θα φροντίσουμε ώστε τα παιδιά να γνωριστούν με αστείους τρόπους, μέσα σε μια χαλαρή και υποστηρικτική ατμόσφαιρα.
Μεγάλη παρατηρητικότητα από μέρους μας, για να καταλάβουμε τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού που μόλις ήρθε στην τάξη μας.

Τα παιδιά πρέπει να μας εμπιστευτούν, να νιώσουν ασφάλεια, να είναι σίγουρα ότι μας ενδιαφέρει το κάθε τι που τα απασχολεί.
Οι μεγαλύτεροι μας στόχοι είναι η αλληλεπίδραση και η ανάπτυξη δεξιοτήτητων επικοινωνίας, που επιτρέπουν στα παιδιά να αισθάνονται θετικά, να
συνεργάζονται, να γίνουν ομάδα. Αυτά αργότερα θα χρησιμοποιηθούν σε σχέση με άλλους στόχους όπως σωματογνωσία, ανάπτυξη εννοιών χώρου, συντονισμού, ανάπτυξη λεπτής και αδρής κινητηκότητας, λόγου κ.τ.λ...

Όλα ξεκινάνε στον κύκλο, ο οποίος βοηθάει στην δημιουργία ισότιμων σχέσεων, καθώς τα μέλη της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ο ένας τον άλλο και να προσέχουν αυτόν που μιλάει. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν μεγάλες και πολύ συχνές αλλαγές. Αυτό για εμάς είναι η ευκαιρία να τα βοηθήσουμε στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους.

Η νέα αυτή πραγματικότητα, που για εμάς είναι ευκαιρία, συχνά αγχώνει τους γονείς. Αυτός είναι και ένας κύριος λόγος για τον οποίο απαιτείται στενή συνεργασία με τους γονείς και συχνά τους ζητάμε να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στόχος μας είναι τα ίδια τα παιδιά να επιλέγουν με τι θέλουν να ασχοληθούν. Επίκεντρο είναι τα παιδιά και όχι το πρόγραμμα, γι αυτό υπάρχει ευελιξία στοπρογραμματισμό του. Το πρόγραμμα μας, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη όλων των“γλωσσών”: εκφραστικών, συμβολικών, επικοινωνιακών, νοητικών, μεταφορικών,λογικών, φανταστικών... Τα μέσα μας είναι η κίνηση, το παιχνίδι με το οικοδομικό υλικό, το συμβολικό παιχνίδι, η ζωγραφική, ο χορός, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, η γλυπτική και άλλα. Οτιδήποτε προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Το περιβάλλον “εξελίσσεται” μαζί με τα παιδιά, ώστε να διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Στοχεύουμε στην ανάπτυξη τεχνικών και αισθητικών ικανοτήτων των παιδιών όπως η παρατηρητικότητα, η δημιουργικότητα, η φαντασία καθώς και στην
ενίσχυση της ευαισθησίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας τους. Χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, τα παιδιά παροτρύνονται να δημιουργούν
και να εκφράζονται ελεύθερα, να καλλιεργούν τη φαντασία τους, να εμπνέονται, να χαίρονται, να εκφράζουν την επιδεξιότητα τους.

Μέσα από δραστηριότητες όπως η αφήγηση παραμυθιού, η δραματοποίηση, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και οι συζητήσεις, τα παιδιά αποκτούν γλωσσική ευχέρεια και μπορούν να ακούνε, να μιλάνε με τη σειρά, να εκφράζονται και να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους. Μέσα από τη μίμηση προσώπων και γεγονότων εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, ανακαλύπτούν το σώμα τους, τη μουσική και πλουτίζουν το συναίσθημα τους.

Με δραστηριότητες που έχουν το στοιχείο του παιχνιδιού και με κατάλληλες διδακτικές επεμβάσεις, τα παιδιά μόνα τους ανακαλύπτουν τους αριθμούς και την έννοια τους καισταδιακά αναπτύσουν τη λεπτή κινητικότητα τους.

Το ελεύθερο παιχνίδι, είτε ομαδικό, είτε ατομικό, στις γωνιές της τάξης μας ή στην αυλή του σχολείου, επιτρέπει στα παιδιά να πειραματιστούν, να συγκρουστούν, να διεκδικήσουν, να συνεργάζονται, να κοινωνικοποιούνται και φυσικά να χαίρονται και να ευχαριστιούνται!

Θα κάνουμε πολλές εκδρομές στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που τα παιδιά το λατρεύουν και που τα φέρνει σε άμεση επαφή με τη φύση και επισκέψεις σε χώρους που έχουν σχέση με τα projects μας και που θα μας δώσουν πληροφορίες και ερεθίσματα για ότι μας ενδιαφέρει.  Σε χώρους τέχνης και θεάτρου επίσης, που βοηθάνε στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

Κάπως έτσι κυλάνε οι μέρες στην τάξη μας. Κάπως έτσι είναι η τάξη των προπρονηπίων. Με συγκίνηση, νοσταλγία και αίσθημα ικανοποίησης τελειώνει η προηγούμενη χρονιά, με ανυπομονησία, με νέες γνωριμίες και γεμάτη νέες προκλήσεις ξεκινάει η επόμενη!
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 15:52 Εκτύπωση E-mail