Εκτύπωση αυτής της σελίδας
20.02.2011

Πως τα παιδιά ανακαλύπτουν αβίαστα την μαγεία του Λόγου!

Κατηγορία Η δουλειά μας
Στο σχολείο μας, μέσα από διάφορες δράσεις επιδιώκουμε να ενισχύουμε και να εμπλουτίζουμε τη διαδικασία κατά την οποία τα παιδιά  ανακαλύπτουν τη λειτουργία του γραπτού (ανάγνωση, γραφή).

 

Μια τέτοια δράση, ένα κίνητρο γραπτής έκφρασης είνaι η αλληλογραφία των παιδιών με τη Dorothy Snot. Συγκεκριμένα, η Dorothy  στέλνει στο σχολείο γράμματα, ζητώντας προσωπικά από κάθε παιδί,   να της γράφει και να της στέλνει ζωγραφιές, πληροφορίες για θέματα που την απασχολούν, νέα από τις τάξεις  κ.α.

Σε συνεργασία με τους γονείς, τα παιδιά ενθαρρύνονται  να απαντούν, με το δικό τους τρόπο, ο οποίος, όπως μαθαίνουν, είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν που γράφουν οι μεγάλοι.

 

Σκοπός  είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να θέλουν να γράψουν ή να διαβάσουν ερευνώντας αβίαστα και  αυθόρμητα  τη λειτουργία του γραπτού λόγου.  Π.χ. Με τη γραφή ανταλλάσσουμε σκέψεις, εμπειρίες, ιδέες, πληροφορίες, που μας αφορούν  Γι αυτό,  σε αυτή την πρώτη επαφή των παιδιών με τη γλώσσα  στόχος δεν είναι  να μάθουν να γράφουν σωστά, αλλά να αντιληφθούν γιατί χρειάζεται να μάθουν. Συνεπώς επικεντρωνόμαστε στις αφορμές γλωσσικής έκφρασης, γραπτής ή προφορικής.

 

Η αλληλογραφία με  τη Dorothy Snot είναι μια τέτοια αφορμή.  Η Dorothy αφήνει τα γράμματα για τα παιδιά στο γραμματοκιβώτιο του σχολείου μας και αντίστροφα.

Εδώ μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα παράδειγμα αυτή της υπέροχης επικοινωνίας:

---------------------

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ   ΜΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ,


ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ KAI ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΣ Ή ΝΑ

ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ.


ΕΓΩ ΠΕΡΝΑΩ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ. ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ, ΣΤΙΣ 07:08’ ΠΑΩ ΒΟΛΤΑ.  ΣΤΙΣ 08:ΟΟ’  ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ, ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΡΩΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.


ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ ΛΙΓΑΚΙ. ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΛΙΓΟ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΑ. ΤΑ ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΠΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.

ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΑ, ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ.


ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ   ΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ

ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ

 

DOROTHY SNOT


 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαϊος 2012 16:34